Przepisy
Zupa chlebowo-cebulowa
SKŁADNIKI:
- chleb creapane
- cebula
- masło klarowane
- kapusta młoda lub włoska
- marchew
- szczypiorek
- bulion warzywny
- ziele angielskie, liść laurowy, kminek, gałka muszkatołowa
- śmietana gęsta
Sposób przygotowania
W rondlu na maśle przesmaż cebulę z odrobiną cukru i soli (w ten sposób cebula ładnie się przyrumieni). Dodaj pokrojoną marchewkę, smaż przez chwilę i zalej wszystko bulionem warzywnym, dodatkowo doprawiając przyprawami. Chleb pokrój w grubsza kostkę i przesmaż na maśle z dodatkiem soli na złoty kolor. Zdejmij grzanki i na ten sam tłuszcz wsyp pokrojoną kapustę (smaż 2-3 minuty). Następnie wylej na talerz porcję zupy, dodaj kapustę smażoną, sporą ilość grzanek i na koniec łyżkę gęstej śmietany.
Zobacz inne przepisy
Zasmakuj w pysznych przepisach opartych na pieczywie