pixelZupa chlebowo-cebulowa - Łączy nas coś dobrego
featured image
Przepisy
Zupa chlebowo-cebulowa
SKŁADNIKI:
  • chleb creapane
  • cebula
  • masło klarowane
  • kapusta młoda lub włoska
  • marchew
  • szczypiorek
  • bulion warzywny
  • ziele angielskie, liść laurowy, kminek, gałka muszkatołowa
  • śmietana gęsta

Sposób przygotowania

W rondlu na maśle przesmaż cebulę z odrobiną cukru i soli (w ten sposób cebula ładnie się przyrumieni). Dodaj pokrojoną marchewkę, smaż przez chwilę i zalej wszystko bulionem warzywnym, dodatkowo doprawiając przyprawami. Chleb pokrój w grubsza kostkę i przesmaż na maśle z dodatkiem soli na złoty kolor. Zdejmij grzanki i na ten sam tłuszcz wsyp pokrojoną kapustę (smaż 2-3 minuty). Następnie wylej na talerz porcję zupy, dodaj kapustę smażoną, sporą ilość grzanek i na koniec łyżkę gęstej śmietany.

Zobacz inne przepisy
Zasmakuj w pysznych przepisach opartych na pieczywie