pixelSałatka pomidorowa z okruchami - Łączy nas coś dobrego
featured image
Przepisy
Sałatka pomidorowa z okruchami
SKŁADNIKI:
  • bułka z pradawnej odmiany pszenicy Leks2ab
  • dojrzałe pomidory
  • kapary w zalewie
  • kilka truskawek
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • oregano
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • ocet jabłkowy
  • olej rzepakowy
  • ser dojrzewający tarty

Sposób przygotowania

Pomidory dojrzałe pokrój w kostkę. Posyp delikatnie solą, dodaj bazylię i skrop olejem rzepakowym. Bułkę pokrój w kostkę podobnej wielkości jak pomidory. Skrop olejem, posyp pieprzem, solą oraz oregano. Dokładnie wymieszaj, dodaj starty ser i wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika (do temp. 200 stopni z funkcją opiekania od góry). Zapiekaj kilka minut, do momentu aż grzanki będą rumiane. W trakcie zapiekania zamieszaj wszystko na blaszce. Kiedy tylko grzanki będą już gotowe, mieszaj je z pomidorami wraz sosem, który się wytworzył. Posyp natką i raz jeszcze serem dojrzewającym.

Zobacz inne przepisy
Zasmakuj w pysznych przepisach opartych na pieczywie