pixelKanapka z ziemniaczaną tortillą - Łączy nas coś dobrego
featured image
Przepisy
Kanapka z ziemniaczaną tortillą
SKŁADNIKI:
  • półbagietka w stylu hiszpańskim
  • ziemniaki młode
  • masło klarowane
  • jajka
  • kilka plasterków szynki Serano
  • ser dojrzewający
  • dojrzałe pomidory
  • ocet jabłkowy
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania

Zetrzyj pomidory na tarce na dużych oczkach. Dopraw delikatnie solą, pieprzem, octem jabłkowym i odrobiną oleju. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki i przesmaż na złoty kolor na maśle klarowanym. Po tym – na drugiej patelni z masłem klarowanym wlej rozkłócone jajka, dodaj od razu ziemniaki, ser tarty, pokrojoną szynkę. Całość zamieszaj i zapiecz. Bagietkę przekrój na pół, do środka włóż tortillę ziemniaczaną, przykryj drugą połówką. Pomidory podaj w kubku do picia lub jako sos w miseczce obok.

Zobacz inne przepisy
Zasmakuj w pysznych przepisach opartych na pieczywie