Przepisy
Kanapka z ziemniaczaną tortillą
SKŁADNIKI:
- półbagietka w stylu hiszpańskim
- ziemniaki młode
- masło klarowane
- jajka
- kilka plasterków szynki Serano
- ser dojrzewający
- dojrzałe pomidory
- ocet jabłkowy
- olej rzepakowy
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
Zetrzyj pomidory na tarce na dużych oczkach. Dopraw delikatnie solą, pieprzem, octem jabłkowym i odrobiną oleju. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki i przesmaż na złoty kolor na maśle klarowanym. Po tym – na drugiej patelni z masłem klarowanym wlej rozkłócone jajka, dodaj od razu ziemniaki, ser tarty, pokrojoną szynkę. Całość zamieszaj i zapiecz. Bagietkę przekrój na pół, do środka włóż tortillę ziemniaczaną, przykryj drugą połówką. Pomidory podaj w kubku do picia lub jako sos w miseczce obok.
Zobacz inne przepisy
Zasmakuj w pysznych przepisach opartych na pieczywie