Artykuł
Śniadanie na bazie pieczywa – poznaj ciekawe przepisy na kanapki
Pieczywo to istotny element codziennej, zbilansowanej i zdrowej diety. Dobrej jakości chleb czy bułka dostarcza nie tylko niezbędnych dla organizmu węglowodanów złożonych, ale również błonnika, mikroelementów (takich jak żelazo i magnez), oraz witamin z grupy B, które są szczególnie ważne dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego.
Pieczywo spożywa się najczęściej w postaci kanapek. Ważne jednak jest to, aby zwracać uwagę na dodatki, które znajdą się w przyrządzonym na jego bazie posiłku – warto zadbać zwłaszcza o wartościowe źródła białka i tłuszczy oraz warzywa.
Kanapki wcale nie muszą być nudne – wszystko zależy od ciekawych dodatków i naszej kreatywności. Można je przyrządzać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Poznaj ciekawe przepisy na niebanalne kanapki, które można zjeść w domu albo zabrać ze sobą na wynos do pracy lub szkoły.
1. Kanapka na ciepło z serem camembert i szynką parmeńską
Składniki:
• bułka Panini (najlepiej w wersji z mąką graham),
• ser camembert,
• szynka parmeńska lub inna ulubiona wędlina dojrzewająca o wyrazistym smaku,
• zielone dodatki, np. kiełki rzodkiewki lub liście rukoli.
Ser camembert pokrój w cienkie plasterki i ułóż na połówce bułki. Dodaj wędlinę, a następnie połóż na górę ulubione zielone dodatki. Przykryj drugą częścią bułki. Podgrzewaj w opiekaczu, aż skórka pieczywa lekko się zarumieni i będzie chrupiąca, a ser camembert delikatnie się roztopi.
Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:
Bułka Panini z mąką graham dzięki zawartości otrębów pszennych jest źródłem niezwykle cennego błonnika i minerałów, które są niezbędne w codziennej diecie i które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. Ser camembert jest już bogaty w tłuszcz, więc przyrządzanej z jego wykorzystaniem kanapki nie trzeba dodatkowo smarować masłem czy skrapiać oliwą. Zawiera on również dużo białka, a także zapewnia nam wysoką podaż wapnia i fosforu. Szynka parmeńska zawiera małe ilości tłuszczu, za to jest bogata w białko, fosfor i witaminy. Warto dodawać do kanapek kiełki, ponieważ są bogate w substancje odżywcze. Kiełki rzodkiewki zawierają witaminy z grupy B oraz A, C i E, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i mikro- oraz makroelementy, w tym siarkę.
2. Kanapki w stylu włoskim
Składniki:
• chleb rustykalny premium,
• mozzarella,
• czerwone i żółte pomidory,
• liście świeżej bazylii,
• oliwa z oliwek,
• szczypta soli,
• opcjonalnie: mieszanka ziół w stylu włoskim (suszone pomidory, bazylia, oregano, tymianek).
Kromki chleba skrop delikatnie oliwą z oliwek, a następnie ułóż na nie pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę oraz pomidory. Udekoruj świeżymi listkami bazylii. Można dodać szczyptę soli do smaku lub przypraw w stylu włoskim.
Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:
Chleb rustykalny premium wypiekany jest na bazie zarówno mąki pszennej, jak i żytniej, dzięki czemu jest lekkostrawny i bogaty w mikroelementy. Ser mozzarella zawiera zarówno w białko, jak i tłuszcze, dlatego stanowi dobre uzupełnienie dla pieczywa. Jest także źródłem tryptofanu, który potrzebny jest m. in. do tworzenia melatoniny, która poprawia jakość snu i korzystnie wpływa na nasz nastrój. Pomidory zawierają ogrom witamin: C, E, beta-karotenu, są także dobrym źródłem potasu. Dodatkowo są bogate w cenny likopen. To organiczny związek chemiczny o silnym działaniu przeciwutleniającym. Oliwa z oliwek oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych jest bogata w witaminy A, E, D oraz K – warto więc włączyć ją do codziennej diety. Świeża bazylia stanowi natomiast dobre źródło witaminy A, C, kwasu foliowego oraz składników odżywczych takich jak: wapń, miedź, mangan, magnez czy żelazo.
3. Pożywne grahamki z jajecznicą
Składniki:
• bułka grahamka,
• jajka,
• szynka parmeńska lub inna ulubiona wędlina o wyrazistym smaku,
• świeże liście szpinaku,
• masło,
• sól i pieprz,
• opcjonalnie: pasta z roślin strączkowych (np. pasta z fasoli lub hummus),
• dodatek: ulubione warzywa.
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła. Wbij jajka, dodaj szczyptę soli i usmaż jajecznicę do uzyskania ulubionej konsystencji. Następnie posmaruj przekrojoną grahamkę cienką warstwą masła lub pastą z roślin strączkowych (jeśli chcesz zwiększyć podaż białka). Ułóż na niej plasterek szynki parmeńskiej. Na koniec udekoruj całość jeszcze ciepłą jajecznicą. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj ze świeżymi warzywami.
Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:
Bułki grahamki wypiekane są na bazie mąki pszennej z pełnego przemiału, dzięki czemu zawierają dużo więcej witamin i składników mineralnych od zwykłych białych bułek. Posiadają również znacznie wyższy poziom błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Jajka stanowią bogate źródło białka oraz witamin A, E, D i K oraz z grupy B, a także składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Szpinak zawiera z kolei witaminy A, C, K1 oraz żelazo, kwas foliowy i wapń. Jeżeli chcemy ograniczyć tłuszcz, a zwiększyć podaż białka, warto smarować pieczywo pastą na bazie roślin strączkowych, które są pełne substancji odżywczych i witamin z grupy B. Taki posiłek możemy zbilansować, dodając do niego ulubione świeże warzywa, zawierające błonnik i witaminy.
4. Kanapka z serem camembert i czereśniami
Składniki:
• chleb rustykalny premium,
• ser camembert,
• ulubione kiełki (najlepiej wyraziste w smaku, np. z rzodkiewki),
• świeże czereśnie,
• sól do smaku.
Nałóż na kanapki pokrojony w cienkie plasterki ser camembert. Na wierzchu dodaj świeże czereśnie, pokrojone na połówki i kiełki o wyrazistym smaku (np. z rzodkiewki). Posyp do smaku szczyptą soli.
Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:
Chleb rustykalny premium wypiekany jest na bazie zarówno mąki pszennej, jak i żytniej, dzięki czemu jest lekkostrawny i bogaty w mikroelementy. Ser camembert zawiera tłuszcz, więc przyrządzanej z jego wykorzystaniem kanapki nie trzeba dodatkowo smarować masłem czy skrapiać oliwą. Zawiera on również dużo białka, a także zapewnia nam wysoką podaż wapnia i fosforu. Warto dodawać do kanapek kiełki, ponieważ są bogate w substancje odżywcze. Kiełki rzodkiewki zawierają witaminy z grupy B oraz A, C i E, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i mikro- oraz makroelementy, w tym siarkę. Czereśnie z kolei to prawdziwa bomba witaminowa. W ich skład wchodzi dużo wartościowych substancji, takich jak witaminy z grupy B, a także witamina C i E. Ponadto czereśnie bogate są w karoten, sód, potas (w dużych ilościach), wapń i fosfor.
5. Kanapka na słodko z figą
Składniki:
• chleb rustykalny premium,
• serek kanapkowy naturalny,
• świeże figi,
• kilka listków świeżej mięty,
• opcjonalnie: miód.
Posmaruj kanapkę serkiem naturalnym (możesz wymieszać go wcześniej z miodem). Następnie połóż pociętą w plasterki świeżą figę. Udekoruj kilkoma listkami świeżej mięty, która orzeźwi słodki smak twarożku.
Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:
Ta propozycja to znakomita opcja, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Zamiast słodyczy warto wtedy postawić na posiłek, który jest nie tylko słodki, ale i odżywczy. Chleb rustykalny premium wypiekany jest na bazie zarówno mąki pszennej, jak i żytniej, dzięki czemu jest lekkostrawny i pełen mikroelementów. Serek kanapkowy to źródło białka i tłuszczu, a kanapki na jego bazie nie trzeba dodatkowo smarować masłem. Zawiera on również dużo białka, a także zapewnia nam wysoką podaż wapnia i fosforu. Świeże figi posiadają dużą zawartość błonnika pokarmowego (dzięki czemu wraz z liśćmi mięty poprawiają nasze trawienie), a także witamin z grupy B, wapnia, potasu i magnezu. W miodzie znajduje się dużo mikroelementów (potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C czy kwas foliowy).
6. Kanapka na słodko z owocami
Składniki:
• bułka grahamka,
• dżem 100% owoców, bez dodatku cukru,
• serek kanapkowy naturalny,
• borówki i truskawki lub inne ulubione owoce,
• opcjonalnie: miód.
Przekrojoną grahamkę posmaruj cienką warstwą serka kanapkowego (jeśli wolisz słodszy, możesz wcześniej dodać łyżeczkę miodu). Na serku rozsmaruj ulubiony dżem, a na samą górę ułóż borówki i truskawki.
Komentarz dietetyczki, Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr:
Ta propozycja to również dobra opcja, kiedy mamy ochotę na deser, ale chcemy, by był on bardziej wartościowy niż batonik czy pączek. Bułki grahamki wypiekane są na bazie mąki pszennej z pełnego przemiału, dzięki czemu zawierają one dużo więcej witamin i składników mineralnych od zwykłych białych bułek. Posiadają również znacznie wyższy poziom błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. W miodzie znajduje się dużo mikroelementów (potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C czy kwas foliowy). Wybierając dżem, warto postawić na niesłodzony, w którym występują jedynie naturalne cukry z owoców. Warto wiedzieć, że owoce jagodowe oprócz tego, że są nisko kaloryczne i zawierają wiele substancji odżywczych, zaliczane są do tzw. super foods – warto więc uwzględniać je w codziennej diecie.
Napisane przez
Karolina Moskal
PR & media relations manager. Kampania “Łączy nas coś dobrego”
Zobacz inne tematy edukacyjne
Dowiedz się więcej o zaletach spożywania pieczywa i sprawdź, dlaczego warto uwzględnić je w codziennej diecie.